Γιώργος Παπαγιαννάκης

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τις αλλαγές που συντελέστηκαν σχετικά με τη θεώρηση του θεατρικού φαινομένου ως «πολυμέσου» και την ενσωμάτωση σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της θεατρολογικής ειδικότητας στη σπουδή της intermediality (διαμεσικότητα), έστρεψε το ενδιαφέρον του στη σχέση μεικτών μέσων και παραστατικών τεχνών.

 Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου «Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών» του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του, σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής, αφορά τη χρήση κινηματογράφου, τεχνολογίας βίντεο και ηχητικών τοπίων στις παραστατικές τέχνες. Στην ενασχόλησή του, κατά τη διδακτορική διατριβή του, με τον τομέα του ηχητικού τοπίου συνέβαλαν οι μακρόχρονες μουσικές σπουδές του που ολοκληρώθηκαν με τη λήψη Διπλώματος Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε ο επίσημος μεταφραστής των μηνυμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ως κριτικός θεάτρου συμμετέχει στο δυναμικό της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, όπου έχει υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπλέον, δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της μετάφρασης. Μεταφράσεις του έχουν κυκλοφορήσει από τους εκδοτικούς οίκους «Αιγόκερως», «Οδός Πανός» και «Βακχικόν» και ορισμένες εξ αυτών, που αφορούν θεατρικά έργα, έχουν αξιοποιηθεί για παραστάσεις. Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης έχει συμμετάσχει ενεργά σε θεατρολογικές ημερίδες και συνέδρια, καθώς και, ως μέλος κριτικής επιτροπής, σε θεατρικά φεστιβάλ.